Nieuws
1036812
Nieuws

Toeristenplaats met 430 doden wacht op hulp

De Filipijnse gemeente Basey op het eiland Samar is vrijdag deels weggevaagd door de tyfoon Haiyan en heeft meer dan 430 doden te betreuren. Vijf dagen later wacht de plaats met zo'n 50.000 inwoners nog op hulp van buiten. Basey is een populaire toeristenbestemming in de Filipijnen, vanwege het nationaal park Sohoton en de kathedraalachtige grotten daar.

De lokale autoriteiten beklagen zich woensdag over het gebrek aan hulp. „We hebben het gevoel dat de regering ons vergeet”, aldus Christine Caidic, die namens de provincie spreekt, maar ook bij de rampenbestrijding werkt.

Volgens haar zijn zeker 433 mensen omgekomen. De meeste slachtoffers zijn begraven in een massagraf. Van hen zijn er slechts 42 geïdentificeerd, vertelt Caidic in een telefoongesprek met de Filipijnse krant Inquirer. Zo'n 95 procent van de gebouwen en infrastructuur is volgens haar weggevaagd.

De nabijgelegen plaats Marabut met 15.000 inwoners is ook zwaar getroffen. Het is niet bekend hoeveel slachtoffers daar zijn gevallen. Reddingswerkers zijn nog bezig de weg naar de plaats vrij te maken, aldus Caidic.