Nieuws/Binnenland
1036859781
Binnenland

Waterschappen sluiten stuwen en dijken om stormachtige wind

ARNHEM - Stormachtige wind en hoogwater op zee en in de grote rivieren maken maatregelen om overstromingen te voorkomen dinsdag nog steeds noodzakelijk. Zo hebben de waterschappen Noorderzijlvest en Hunze en Aa’s dinsdag de dijkdoorgangen bij Delfzijl (Groningen) weer gesloten. De haven van Delfzijl is daardoor onbereikbaar. Voor dinsdagavond wordt weer hoogwater op zee verwacht. Maandag waren de coupures ook al geruime tijd gesloten.

Wetterskip Fryslan sloot de keermuur in Harlingen. Ook de zeegemalen en enkele sluizen zijn dicht. De sluizen bij Dokkum en Zoutkamp laten juist zoveel mogelijk water wegstromen naar zee om wateroverlast op het land te voorkomen.

Hoge waterstanden

Laaggelegen wandelpaden in het Nijmeegse nieuwbouwgebied Waalsprong lopen volgens waterschap Rivierenland onder, omdat het hoogwater is in de Waal. In de Waalsprong is een ondergrondse verbinding aangelegd tussen singels, plassen en de rivier. Het is de bedoeling dat de watergangen tijdens hoogwater in de winter een watervoorraad aanleggen voor de zomer, maar de afgelopen jaren was er steeds te weinig water.

Ook de waterstand in het IJsselmeer is verhoogd. Omdat het zeker tot woensdagmiddag zeer hard blijft waaien en de IJssel ook veel water afvoert, zijn de sluizen bij het Ketelmeer en het Zwarte Meer gesloten.

De waterstand in de grote rivieren daalt, maar het waterpeil in de Maas gaat als gevolg van storm Ciara weer omhoog. Daarom worden stuwen in de regenrivier weer gestreken. Rijkswaterstaat verwacht voor dinsdag en woensdag een „aanzienlijk verhoogde” waterstand in de Getijdenmaas in de omgeving van het Brabantse Lith.