Nieuws/Binnenland
1037040
Binnenland

Geen inspraak erven Koenigs over kunstwerken

De nazaten van bankier en kunstverzamelaar Franz Koenigs (1881-1941) krijgen geen inspraak over het nog uit te brengen advies van de Restitutiecommissie over mogelijke teruggave van de kunstcollectie die hun voorvader in bezit had. De erfgenamen verloren dinsdag een kort geding hierover dat zij tegen de Staat hadden aangespannen.

De erven proberen al jarenlang de omvangrijke collectie schilderijen en tekeningen terug te krijgen uit de rijkscollectie. De zogeheten Koenigscollectie viel aan het begin van de Tweede Wereldoorlog uiteen door financiële problemen bij de eigenaar. De verzameling werd verkocht aan een Nederlandse havenmagnaat, die een deel kwijtraakte aan de nazi's. Later kwamen 34 schilderijen (voornamelijk werken van Rubens) en 37 tekeningen in handen van de Nederlandse Staat.

De Restitutiecommissie, die claims onderzoekt over teruggave van roofkunst ten tijde van het naziregime, boog zich in 2003 al over de zaak. De commissie kwam toen met een negatief advies. De conclusie luidde dat Franz Koenigs de kunstwerken verloor om zakelijke redenen en dat het geen direct gevolg was van het naziregime.

De familie heeft om herziening van de beslissing gevraagd nadat nieuwe informatie naar boven was gekomen. De erven willen dat zij hun standpunt kunnen toelichten voor de commissie en dat die eerst een conceptrapport opstelt. De rechtbank in Den Haag meent echter dat de commissie zorgvuldig genoeg te werk gaat en dat deze inspraak niet nodig is. De Restitutiecommissie had de erfgenamen eerder dit jaar al laten weten dat ze geen aanleiding ziet om een conceptrapportage op te stellen of een hoorzitting te houden, waarop de familie naar de rechter stapte.

De Koenigscollectie ontstond tussen 1920 en 1935, toen de genaturaliseerde Duitse zakenman Koenigs fortuin maakte als bankdirecteur in Amsterdam. Hij verzamelde in totaal 2671 tekeningen en 50 schilderijen, stuk voor stuk meesterwerken uit de 14e tot de 19e eeuw.

De familie laat dinsdag weten teleurgesteld te zijn in de uitspraak. Vooral omdat volgens hen in eerdere, minder gecompliceerde zaken, wel verzoekers zijn uitgenodigd voor hoorzittingen en er conceptrapportages werden opgesteld. Het vertrouwen van de erven in de commissie is aangetast en inmiddels onderzoeken zij de mogelijkheid tot een civiele procedure.