Nieuws/Binnenland
103715
Binnenland

Systeem Nederlandse loterijen gehackt

De persoonsgegevens van ongeveer 450.000 deelnemers aan de Nationale Postcode Loterij, de VriendenLoterij en de BankGiro Loterij konden afgelopen week tijdelijk door een zwakte in het computersysteem ingezien worden. Het ging mis bij het computersysteem van de leverancier die namens de loterijen brieven en prijzen stuurt. In 900 gevallen was ook het rekeningnummer te zien. Maandag krijgen de betreffende deelnemers een mail over dit ‘lek’.

Volgens woordvoerder Martijn van Klaveren zijn deze gegevens niet verspreid, maar alleen ingezien door een ethische hacker. ,,Hij wees ons in de nacht van dinsdag op woensdag op deze mogelijkheid. We hebben het systeem meteen buiten werking laten stellen en moesten woensdagmiddag zelf constateren dat inzage inderdaad mogelijk was. Ook is de samenwerking met de leverancier opgeschort tot alles digitaal weer veilig is. Dat betekent dat deelnemers wat langer op hun prijzen en brieven van de loterijen zullen moeten wachten.”

In totaal nemen 3,5 miljoen Nederlanders deel aan een van deze drie loterijen. Het incident is gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Van Klaveren: ,,Wij nemen dit heel serieus en doen er alles aan om herhaling te voorkomen.”