1037329
Buitenland

VS stuurt vliegdekschip naar rampgebied

De Verenigde Staten sturen vliegdekschip USS George Washington naar de Filipijnen om te helpen in het door een tyfoon getroffen gebied. Vliegtuigen zullen vanaf het schip medicijnen, voedsel en water brengen naar de slachtoffers van Haiyan.

De USS George Washington ligt nu in de haven van Hong Kong en zal naar verwachting donderdag aankomen voor de klust van de Filipijnen. De bemanning is voor de hulpactie teruggeroepen van verlof. De vloot huist 5000 militairen, en 80 vliegtuigen en helikopters. Behalve de USS George Washington, stuurt de VS nog vijf schepen naar de getroffen regio.

Ook de Britten sturen een marineschip naar de Filipijnen voor hulp. Op de HMS Daring kan zeewater worden omgezet in drinkwater. Op het schip, dat momenteel voor Singapore ligt, zijn 200 militairen gestationeerd.

Het officiële dodental van de verwoestingen door Haiyan is ondertussen opgelopen tot bijna 1800. Het werkelijke aantal doden zal naar verwachting veel hoger liggen. Eind vorige week voorspelden autoriteiten dat er zeker meer dan 10.000 mensen het leven hebben verloren.