1037344
Buitenland

'Verdachte' werken uit kunstschat op internet

De Duitse autoriteiten hebben een lijst met 25 'verdachte' werken uit de meer dan 1400 kunstwerken die begin vorig jaar in een appartement in München werden aangetroffen, op het internet gezet. Vermoed wordt dat de 25 kunstwerken door de nazi's zijn geroofd.

De lijst met werken van onder anderen Marc Chagall, Eugène Delacroix, Carl Spitzweg en Otto Dix is te zien op de site lostart.de, die maandagavond overbelast was. De Duitse douane vond de ruim 1400 schilderijen, schetsen en beelden vorig jaar in een appartement dat eigendom is van Cornelius Gurlitt. Hij is de zoon van de in 1956 verongelukte kunsthandelaar Hildebrand Gurlitt, die door de nazi's was belast met de verkoop van kunst die zij als 'ontaard' beschouwden of van Joden hadden geroofd.

De douane maakte de vondst niet bekend omdat die was gedaan in een onderzoek naar belastingontduiking, waarop geheimhouding berust. Pas door een publicatie in het weekblad Focus werd duidelijk dat er zoveel schilderijen waren gevonden. Volgens het weekblad Der Spiegel wil de Duitse regering dat er zo snel mogelijk een lijst van alle kunstwerken wordt gepubliceerd. Een regeringswoordvoerder zou hebben gezegd dat er wordt gezocht naar een manier om dat binnen afzienbare tijd voor elkaar te krijgen.