Nieuws/Binnenland
1037425
Binnenland

Ambtenaren opgepakt om belastingfraude auto's

Een belastingambtenaar en twee belastingdienstmedewerkers zijn maandag opgepakt omdat zij mogelijk belastingfraude met auto's mogelijk hebben gemaakt. Ook een autohandelaar uit Groningen, diens boekhouder en een medewerker van het bedrijf werden opgepakt. De belastingambtenaar zou giften hebben aangenomen in ruil voor hulp bij de fraude, meent het functioneel parket van het Openbaar Ministerie.

De belastingambtenaar zou ook betrokken zijn bij fraudes bij autobedrijven in Achtkarspelen, Meppel, Emmen, Hardenberg, Stadskanaal, Staphorst, Kollumerland en Nieuwkruisland. Een belastingdienstmedewerker zou onjuiste aangiften van de autohandelaren niet hebben gecontroleerd en onjuiste gegevens op belastingaangiften hebben ingevuld.

De autohandelaren zouden een te lage BPM (Belasting op Personenauto's of Motorvoertuigen) hebben gehanteerd. Ook zou een te lage waarde voor het privégebruik van leaseauto's zijn doorgegeven. De Belastingdienst zou daardoor inkomen zijn misgelopen en heeft aanslagen opgelegd voor meer dan 4 miljoen euro.

Bij de actie doorzocht de Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst FIOD 3 woningen in Veendam, Groningen en Haren. Ook bij een loods, 2 belastingkantoren en 8 autobedrijven vonden invallen plaats. Daarbij werd administratie in beslag genomen. De Belastindienst heeft op 80 auto's beslag gelegd.