Nieuws/Buitenland
1037443
Buitenland

Duitse regering: lijst kunstschat publiceren

De Duitse regering wil dat zo snel mogelijk een lijst wordt gepubliceerd van de 1400 kunstwerken die zijn aangetroffen in een appartement in München. Volgens een regeringswoordvoerder wordt gezocht naar een manier om dat binnen afzienbare tijd voor elkaar te krijgen, meldde Der Spiegel maandag.

De Duitse douanedienst vond de schilderijen, schetsen en beelden vorig jaar, maar bracht de vondst niet naar buiten omdat die was gedaan tijdens een onderzoek naar belastingontduiking, waarop geheimhouding rust.

De voorzitter van het Joods Wereldcongres, Ronald Lauder, maande maandag tot haast wat betreft de opheldering van de herkomst van de kunstschat. „Er is al genoeg waardevolle tijd verspild”, schreef hij maandag in een gastbijdrage aan de Duitse krant Die Welt. Hij eiste dat de lijst van de werken op internet wordt gepubliceerd zodat de rechtmatige eigenaren zich kunnen melden.

Lauder verweet de Duitse autoriteiten nalatigheid: „Noch de eventuele rechthebbenden noch mogelijke getuigen in het kader van de teruggaveprocedure worden jonger.”

Pas vorige week werd bekend dat de Duitse autoriteiten reeds in 2012 beslag hadden gelegd op de kunstwerken, waaronder meesterwerken van Picasso, Chagall en Matisse. Het gaat waarschijnlijk voornamelijk om door de nazi's geroofde kunst.