Nieuws
1038020
Nieuws

Amsterdam onderzoekt ING

De gemeente Amsterdam wil de banden met ING verbreken omdat de bank niet 'eerlijk' zou bankieren. Voor de jaarbegroting van ruim drie miljard euro wordt nu een nieuwe huisbank gezocht.

Dat is gisteren besloten (zie motie in bijlage) door de Amsterdamse gemeenteraad, waar een meerderheid een initiatief van de Partij voor de Dieren omarmde. Volgens raadslid Van Lammeren is ING geen 'eerlijke' bank omdat ze beleggen in wapens en allerlei andere dingen niet goed doen.

Amsterdam gaat  nu onderzoeken of het beheer van het begrotingsgeld kan worden ondergebracht bij bijvoorbeeld ASN Bank of Triodos Bank.

ING zegt kennis genomen te hebben van de motie in de Amsterdamse gemeenteraad. ,,De motie zegt dat het college een onderzoek moet gaan doen. Wij zullen dan ook met de gemeente in gesprek gaan. Wij zijn door de Partij van de Dieren in ieder geval niet vooraf gevraagd naar onze visie op het onderzoek van de Eerlijke Bankwijzer."

De woordvoerder van de bank zegt verder dat ING zich niet herkent in de conclusies van de Eerlijke Bankwijzer. ,,Zij zitten erg op transparantie, maar wij gaan geen klantgegevens met derden delen natuurlijk. Wel kunnen wij zeggen dat wij geen zaken doen met bedrijven of instellingen die ons sociaal beleid of milieubeleid schenden."

Een woordvoerder van de Amsterdamse wethouder Pieter Hilhorst (Financiën) zegt in een reactie dat het nog geen uitgemaakte zaak is dat de stad de oranjebank de zak geeft. ,,Een onderzoek doen naar het soort bank is prima. En daar kan ook uitkomen dat ING de beste keus is."