Nieuws/Binnenland
1038059
Binnenland

CIDI beloont ADO Den Haag

De eerste CIDI Respect Award is voor voetbalclub ADO Den Haag. Barbara Barend, bestuurslid van het Centrum Informatie en Documentatie Israël, overhandigt de prijs zaterdagavond voorafgaand aan de wedstrijd tegen Cambuur in het Kyocera Stadion aan algemeen directeur Piet Jansen van de club. Dat heeft het CIDI vrijdag bekendgemaakt.

De Haagse club ontvangt de prijs voor de inzet tegen discriminerende spreekkoren, antisemitische in het bijzonder. Het CIDI hoopt hiermee ook andere clubs in het betaald voetbal te motiveren tegen dit fenomeen op te treden. De prijs wordt voortaan jaarlijks toegekend.

ADO Den Haag heeft onder meer geluidsapparatuur geïnstalleerd om leiders van spreekkoren te kunnen identificeren. Door een combinatie met een gezichtsscansysteem kunnen aanstichters en meezingers worden herkend. Nog niet zo lang geleden kwam ADO negatief in het nieuws omdat enkele spelers en de coach het antisemitische lied Wij gaan op Jodenjacht zongen. Sindsdien is volgens het CIDI het roer bij de club volledig omgegooid.

Het CIDI viert komende week zijn 40-jarig jubileum.