Nieuws

UMCG door griepprikken heen

Het Universitair Medisch Centrum Groningen is ruim voor het eind van de jaarlijkse vaccinatieronde door zijn griepprikken heen. Dit komt doordat veel meer personeelsleden dan verwacht zich hebben laten inenten tegen de influenza, zo meldt het Dagblad van het Noorden.

Het Groningse ziekenhuis ging vorige week maandag van start met de vaccinaties. Afgelopen woensdag waren de vaccins in het UMCG op. "Er is een enorme stormloop op ontstaan. We moeten ergens in het voorjaar onze bestelling doen en die is gebaseerd op het aantal vaccins van het jaar ervoor", zegt een woordvoerder. Het is nog de vraag of het UMCG wel nieuwe vaccins kan krijgen. Er zijn extra prikken besteld maar de leverancier heeft weinig voorraad.

Gissen

Het is gissen naar de oorzaak van de stormloop. Er is wel vrij veel media-aandacht geweest voor een promotie-onderzoek van UMCG-onderzoekster Josien Riphagen, waaruit bleek dat patiënten veel minder ziek worden als zorgpersoneel zich laat inenten. Daarnaast is de jaarlijkse campagne om personeel te bewegen zich te laten prikken dit jaar wat uitgebreider gedaan. "Kennelijk is de boodschap dit keer wel goed aangeslagen", zegt de woordvoerder.

Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is er landelijk geen sprake van een run op de griepprikken. Bij huisartsen is het aantal mensen dat zich laat inenten even groot als in andere jaren. Wel is de productie door de grote leveranciers dit jaar wat tegengevallen waardoor meer bedrijven en zorginstellingen lastig aan extra prikken kunnen komen.