Nieuws
1038174
Nieuws

Genadeloze fraudewet ruïneert levens

De overheid richt een financieel en sociaal bloedbad aan onder welwillende burgers bij haar opsporingsdrift naar fraude. Mensen met een uitkering die bijvoorbeeld een formuliertje vergeten in te vullen, worden veroordeeld tot torenhoge boetes die ze van hun levensdagen niet krijgen afbetaald, waarschuwen diverse maatschappelijke organisaties en Kamerleden.

„Laat er geen misverstand over bestaan dat we vóór het opsporen van fraude zijn. De focus ligt nu echter op de verkeerde groep”, zegt CDA-Kamerlid Pieter Heerma. „Georganiseerde bendes die onze Belastingdienst gebruiken als pinautomaat door te sjoemelen met toeslagen, moeten hard worden aangepakt. Maar een Brabantse supermarkteigenaar die 6000 euro boete krijgt omdat hij een asielzoeker een onbetaalde stage laat lopen terwijl hij – nota bene door een fout van een ambtenaar – geen tewerkstellingvergunning heeft, is de wereld op z’n kop.”

Uitkeringsinstantie UWV, die vandaag cijfers naar buiten brengt waaruit blijkt dat het gemiddelde boetebedrag door nieuwe wetgeving flink is gestegen, zegt van de overheid de opdracht te hebben gekregen meer te handhaven. „Een Kamermeerderheid wilde dat nu eenmaal”, zegt woordvoerder Wessel Agterhof. De organisatie vordert bij een overtreding sinds 1 januari het te veel uitgekeerde bedrag terug, met daarbovenop een boete van 100 procent.

De Nationale Cliëntenraad oordeelt echter hard over de strengere handhaving. „Ook gemeenten mogen dankzij de nieuwe fraudewet sinds 1 januari boetes opleggen die gelijk zijn aan het te veel ontvangen bedrag. Vroeger mochten handhavers nog wel eens met hun hand over het hart strijken als er geen opzet in het spel was, maar dat is er nu niet meer bij. Gevolg is dat bijstandmoeders die zonder dat ze het wisten te veel toeslag hebben ontvangen, opeens tienduizenden euro’s moeten terugbetalen. Deze mensen zitten tot hun dood in de schulden en hebben geen enkel perspectief meer”, zegt woordvoerster Else Roetering.