Nieuws/Binnenland
1038229435
Binnenland

Rekening stikstof loopt op: nu al 200 miljoen extra

Den Haag - De stikstofcrisis zorgt voor een gepeperde rekening bij de wegenbouw. Het ministerie van Infrastructuur is al 200 miljoen euro extra kwijt door vertraging bij de aanpak van onder meer de A12, A15 en A16.

Dat meldt minister Harbers (Infrastructuur) aan de Tweede Kamer. Hij mocht maandag met collega’s nog 7,5 miljard euro verdelen aan infra-projecten. Maar bij al die uitgaven kwam ook meteen de waarschuwing dat het door de stikstofcrisis onzeker is of al die plannen voor spoor en asfalt ook daadwerkelijk (op tijd) uitgevoerd kunnen worden.

Stikstof blijkt echter ook financieel een risico te zijn. Volgens Harbers is er nu al 200 miljoen euro extra uitgegeven aan infra-projecten en die teller loopt waarschijnlijk nog op: „Mogelijk zullen er meer kosten worden gemaakt door vertraging en het opnieuw uitvoeren van bepaalde onderzoeken voor de projecten in de planning- en studiefase.”

De problemen spelen vooral bij de aanpak van de A12 en A15 rond Arnhem, waar de extra stikstofrekening 75 miljoen euro bedraagt. Bij de aanleg van een nieuwe rijksweg bij Rotterdam die de A16 en de A13 aan elkaar verbindt is de rekening al met 45 miljoen euro opgelopen. Naast de tijd die nodig is voor nieuwe aanvragen van vergunningen en de bijbehorende onderzoeken, speelt ook al langer het probleem dat er een tekort aan ’stikstofdeskundigen’ is.