Nieuws/Binnenland
1038234
Binnenland

Coca-Cola pakt landroof aan

Coca-Cola gaat ervoor zorgen dat er in arme landen geen grond meer wordt geroofd om er suiker op te verbouwen voor de producten van het bedrijf. Dat lieten het bedrijf en Oxfam Novib vrijdag weten. Oxfam Novib begon in oktober een campagne tegen zogenoemde landroof door grote suikerafnemers wereldwijd.

„Coca-Cola gaat een zero tolerancebeleid voeren wat betreft landroof”, schrijf het bedrijf in een verklaring. Hoewel het bedrijf de suikerplantages niet in eigendom heeft of de suiker daar direct inkoopt, gaat het zorgen „dat de leveranciers de rechten van de inheemse bewoners en stammen van een gebied niet schenden”.

De komende jaren gaat de frisdrankgigant onderzoek doen hoe landroof het beste aangepakt kan worden. In 2020 moet alle suiker die Coca-Cola gebruikt voor haar producten duurzaam zijn gewonnen.

Bedrijven als Coca-Cola, Nestlé, Unilever en Pepsico hebben volgens Oxfam Novib „als opkopers van suiker de verantwoordelijkheid” om landroof en de bijbehorende mensenrechtenschendingen aan te pakken.