Nieuws/Binnenland
1038332
Binnenland

Advocatenstaking breidt zich uit

De staking van advocaten maandag beperkt zich niet langer tot de strafadvocatuur. Ook asieladvocaten en sociaal advocaten doen aan de acties mee. Voor volgende week donderdag staat ook nog een demonstratie van advocaten in toga op het Plein in Den Haag gepland.

Maandag zullen advocaten bij diverse rechtbanken van zich laten horen, in het kader van de acties. De advocaten protesteren tegen de bezuinigingsplannen van staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie.

De Orde van Advocaten heeft sinds het bekend worden van de plannen van Teeven zijn ongenoegen daarover kenbaar gemaakt. De orde heeft begrip voor de acties van de advocaten en steunt deze, aldus een woordvoerder donderdag. Cliënten mogen er echter niet de dupe van worden, vindt de orde. „Het belang van de rechtzoekenden moet wel worden meegewogen.” De orde rekent erop dat de advocaten in die zin hun verantwoordelijkheid zullen nemen.

Ook de rechtspraak toont begrip, maar wil evenmin dat cliënten eronder lijden. Zaken zullen maandag niet zonder meer worden uitgesteld, als advocaten door de staking niet aanwezig zijn. De rechtspraak heeft erop gewezen dat, in het geval van strafadvocaten, niet alleen verdachten belangen hebben bij voortgang van zaken, maar ook andere procespartijen, zoals slachtoffers.

Strafadvocaten rekenen maandag op begrip van zowel rechter als cliënt. In een brief aan collega's schrijft het Amsterdams stakingscomité dat men erop rekent dat cliënten begrijpen dat de staking ook hun eigen belang dient. Het comité heeft al vernomen dat een aantal aanhoudingsverzoeken door de rechter op voorhand is gehonoreerd.