Nieuws/Binnenland
1038711
Binnenland

Dagboek moeder Vaatstra

Publicisten hebben het dagboek van de moeder van de 14 jaar geleden vermoorde Marianne Vaatstra gekaapt. Zij willen tegen de nadrukkelijke wens van de moeder in het boek op de markt brengen.

Publicist Wim Dankbaar heeft het oude dagboek in handen gekregen toen de moeder het even ter inzage aan een vriendin gaf. Dankbaar gelooft nog steeds niet dat de onlangs voor de moord op Marianne veroordeelde Jasper S. uit Oudwoude de echte moordenaar is.

Hij wil met het dagboek aantonen dat de verkeerde man in de cel zit. Dankbaar gaat daarmee lijnrecht in tegen de wens van de nabestaanden. Die hebben de veroordeling van Jasper S. geaccepteerd en willen nu eindelijk rust. De moeder van Marianne heeft advocaat Yehudi Moszkowicz in de arm genomen om publicatie te verbieden.

Marianne Vaatstra werd in 1999 verkracht en vermoord. In april van dit jaar kwam de zaak tot een ontknoping. De Friese boer Jasper S. kwam in beeld toen hij zijn DNA afstond bij een grootschalig DNA-verwantschapsonderzoek. S. voelde dat het spel uit was en besloot mee te werken. Hij werd veroordeeld tot 18 jaar cel. Dankbaar zegt in een reactie de zoektocht naar de waarheid boven de wens van de nabestaanden te stellen. Hij weet zeker dat de overheid de echte moordenaar van Marianne Vaatstra na de moord snel naar het buitenland heeft gebracht om een veel groter schandaal te verhullen.

Als Dankbaar zijn plan met het uitbrengen van het dagboek doorzet, volgt er een kort geding, zo liet Moszkowicz al weten. De advocaat zal het kort geding naar alle waarschijnlijkheid woensdag of donderdag aanvragen bij een nog onbekende rechtbank. In een reactie op eerdere berichtgeving op deze site laat Dankbaar weten niets te hebben gestolen en zichzelf niet te beschouwen als een ’zelfbenoemd activist’.