Nieuws/Binnenland
1038933
Binnenland

Arts via webcam heeft de toekomst

Smartphonegebruikers vinden het een goed idee om huisartsen voor eenvoudige klachten via de webcam te spreken. Dat blijkt uit een onderzoek van MarketResponse in opdracht van Het Beste Zorgidee. De helft van alle ondervraagden met een smartphone denkt dat deze 'teleconsults' de toekomst hebben.

Ruim een derde van de respondenten spreekt zijn of haar huisarts liever via een webcam. Zij vinden het overbodig om voor eenvoudige klachten naar het reguliere spreekuur te komen.

 

Gezonde apps

Ook een doktersconsult via internet, het zogenoemde 'eConsult', scoort hoog. Ongeveer de helft denkt hier in de toekomst vaker gebruik van te gaan maken. Daarnaast denkt bijna twee op de drie ondervraagden binnen vijf jaar meer profijt te krijgen van apps die een gezonde levensstijl bevorderen, zoals hardloopapps.

 

Het onderzoek onder ruim 500 consumenten werd uitgevoerd in opdracht van Het Beste Zorgidee, de jaarlijkse innovatiewedstrijd waarbij patiënten ideeën kunnen aandragen om de zorg beter en duurzamer te maken. Initiatiefnemer ONVZ Zorgverzekeraar vindt het een belangrijk dat zogenoemde ‘eHealth’ meer bekendheid krijgt in Nederland.

 

Meer bekendheid

“Dit soort toepassingen helpt niet alleen kosten te besparen, maar maakt de zorg vooral patiëntvriendelijker”, stelt bestuursvoorzitter Erno Kleijnenberg van ONVZ. “We zien het gebruik van apps ook veel terug in de inzendingen voor Het Beste Zorgidee. Nog nooit was het aantal ideeën voor apps zo hoog als dit jaar.”

 

Van alle smartphonegebruikers vindt 43 procent dat eHealth de zorg in Nederland gebruiksvriendelijker kan maken. Twee op de vijf ondervraagden denkt ook dat eHealth de kosten in de gezondheidszorg kan helpen drukken. De bekendheid van eHealth is echter nog laag: slechts tien procent van de respondenten zegt de term te kennen.

 

.socialBar { display:none; }