Nieuws/Buitenland
1039077347
Buitenland

Ophef over nazi-uniformen op politieschool in Colombia

Beeld ter illustratie.

Beeld ter illustratie.

BOGOTA - In Colombia is ophef ontstaan over het gebruik van nazisymbolen tijdens een evenement op een politieschool in het westen van het land. „Elke verontschuldiging voor het nationaal-socialisme is onaanvaardbaar en ik veroordeel iedere bijeenkomst waarbij symbolen worden gebruikt die verwijzen naar degenen die verantwoordelijk waren voor de Holocaust”, twitterde de president Iván Duque van het Zuid-Amerikaanse land vrijdag (lokale tijd). „Antisemitisme heeft geen plaats in de wereld.”

Beeld ter illustratie.

Beeld ter illustratie.

Colombiaanse media melden dat deelnemers aan een bijeenkomst op de politieschool Simón Bolívar in de gemeente Tuluá in het departement Valle del Cauca, naast truien met het opschrift politie en Duitse vlaggen uniformen met hakenkruizen hebben gebruikt. Een persoon had zich verkleed als Adolf Hitler en had een Duitse herder bij zich, zo is te zien op foto’s op sociale media.

De politie verklaarde dat de activiteit educatief was en dat de beslissing om deze symbolen te gebruiken verkeerd en ondoordacht was. De directeur van de politieschool moest vertrekken vanwege het voorval.

In een gezamenlijke verklaring veroordeelden de ambassades van Israël en Duitsland in Colombia fel wat er op de politieschool is gebeurd. Gebeurtenissen als deze zijn „schandalig en beledigend, niet alleen voor Joden, maar ook voor alle slachtoffers van het naziregime en zijn criminelen.”