Nieuws/Binnenland
1039105
Binnenland

Staat moet opnieuw roofkunst teruggeven

De Nederlandse staat moet drie schilderijen uit de Gouden Eeuw teruggeven aan de erven van de joodse kunsthandelaar Jacques Goudstikker. Dat meent de zogenoemde restitutiecommissie, die onderzoek doet naar in de Tweede Wereldoorlog gestolen of verkochte joodse kunst. Minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap neemt het advies van de commissie daartoe over. Dat meldde de instelling dinsdag.

De schilderijen, Twee mannen met een paard aan het strand van Philips Wouwerman, Jongen met hond van Dominicus van Tol en Man met wijnglas in de hand van Hendrik Gerritsz. Pot, waren tot 1940 eigendom van de Amsterdamse kunsthandelaar Goudstikker. Na verschillende omzwervingen via onder meer nazikopstuk Hermann Göring en het Museum der Bildenden Kunste in Leipzig kwamen de werken uiteindelijk in handen van de Nederlandse staat. Sinds 2012 maken zij deel uit van de rijkscollectie.

De restitutiecommissie, voluit Adviescommissie Restitutieverzoeken Cultuurgoederen en Tweede Wereldoorlog, adviseerde de Staat eerder al 202 schilderijen uit de rijkscollectie terug te geven aan de erven Goudstikker.