Nieuws/Buitenland
10393
Buitenland

Tsunamiwaarschuwing na aardbeving El Salvador ingetrokken

MEXICO-STAD - UPDATE 21.59 uur - De tsunamiwaarschuwing die donderdag werd afgegeven na de zware aardbeving (7.0) voor de westkust van El Salvador is na een klein twee uur ingetrokken. Volgens de seismologen, die aanvankelijk nog uitgingen van golven tot mogelijk 3 meter, is het gevaar geweken voor het getroffen gebied in Midden-Amerika. Er zijn nog geen berichten over slachtoffers en aangerichte schade.

De regering in San Salvador gaf opdracht de bewoners van de dorpen en steden aan zee te evacueren. Ook de kusten van Honduras en Nicaragua lopen gevaar. In dat laatste land riep president Daniel Ortega de noodtoestand uit.

Reddingsdiensten waren al in de hoogste staat van paraatheid gebracht wegens de nadering van tropische storm Otto vanuit het oosten. Deze nam nog in kracht toe en kwam donderdag als orkaan aan land met windsnelheden tot 175 km per uur.

Mogelijk overstromingen

Het zuiden van Nicaragua en het noorden van Costa Rica werden het zwaarst getroffen. In de meest bedreigde Caribische streken waren duizenden mensen uit voorzorg al naar veiliger oorden gebracht omdat rekening werd gehouden met overstromingen.

De Costa-Ricaanse krant La Nación meldde dat bijna 1200 huizen beschadigd zijn geraakt. Ook de infrastructuur - wegen, een brug, twee dammen en de watervoorziening - heeft ernstig te lijden gehad van het noodweer. De regering in San José besloot alle ambtenaren donderdag en vrijdag vrij te geven en riep het bedrijfsleven op hetzelfde te doen. Het openbaar leven kwam vrijwel tot stilstand.

Er zijn nog geen meldingen over slachtoffers.