Nieuws/Buitenland
1039356
Buitenland

Rebellengroepen in Noord-Mali gaan samen

Drie grote rebellengroepen in het noorden van Mali gaan zich verenigen zodat ze een eenheid kunnen vormen in het vredesoverleg met de regering van het Afrikaanse land. De rebellen hebben dat maandag afgesproken, hebben ze bekendgemaakt.

De fusie moet binnen 45 dagen tot stand komen. Het gaat om de Nationale beweging voor de bevrijding van Azawad (MNLA), de Hoge raad voor de eenheid van Azawad (HCUA) en de Arabische beweging van Azawad (MAA). In juni sloten de drie groeperingen een vredesakkoord met de regering waarin ze toezegden zich te zullen ontwapenen.

In het noorden van het arme land leidde een opstand vorig jaar onder Toearegs, een nomadenvolk, tot een chaos waarna jihadistische strijdgroepen hun kans schoon zagen en aan hun opmars begonnen. De Fransen grepen daarop in. Het noorden is nog steeds gevaarlijk gebied. Nederland gaat meedoen aan een VN-missie in Mali.

Zaterdag werden twee Franse journalisten in het noorden vermoord. Bronnen in veiligheidskringen zeggen dat inmiddels een aantal verdachten is aangehouden en ondervraagd, aldus de BBC. Het is niet duidelijk om hoeveel mensen het gaat. De Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius wilde de beweringen niet bevestigen. Hij zei wel dat de zoektocht naar de daders voortduurt.

De lichamen van de twee journalisten zijn overgebracht naar de Malinese hoofdstad Bamako vanwaar ze worden overgebracht naar Frankrijk.