Nieuws/Binnenland
1039508
Binnenland

Publieke omroep na storing weer in de lucht

De televisie- en radiozenders van de publieke omroep (NPO) zijn maandag na een stroomstoring van zondag weer allemaal in de lucht. De stroom viel uit omdat op het park een test werd gedaan met de noodstroomvoorziening. Wat er precies is fout gegaan, is nog niet duidelijk, zei NPO-voorzitter Henk Hagoort in het Radio 1 Journaal.

Het is nog steeds onduidelijk wat er precies is misgegaan zondagavond, toen tijdens een test van een noodstroomvoorziening op het Mediapark de televisie- en radiozenders van de publieke omroep (NPO) uit de lucht raakten. Volgens een woordvoerder van Mediapark Beheer werd er officieel getest bij het gebouw voor Beeld en Geluid, een ander pand dan van waaruit de NPO uitzendt.

NPO-voorzitter Henk Hagoort zei maandag niet op de hoogte te zijn van een test met de noodstroomvoorziening. ,,Dat kan kloppen'', aldus de zegsman van het mediapark. ,,De test was bij Beeld en Geluid, dat is niet hetzelfde gebouw.'' Onduidelijk is hoe het kon gebeuren dat toch vanaf ongeveer 23.00 uur de tv-zenders Nederland 1 tot en met 3 er uit lagen en dat Radio 1, 3FM en Radio 6 niet te beluisteren waren.

Hagoort vindt het ,,dramatisch´´ dat er door de storing geen publieke televisie en radio te zien en te horen waren. Na ongeveer een half uur was Nederland 1 weer in de lucht, Nederland 2 en 3 volgden in de loop van de nacht.

Energiebedrijf Liander zegt de test hebben voorbereid in opdracht van de technische dienst van het mediapark, Mediapark Beheer. ,,Wij zijn niet verantwoordelijk voor de noodstroom op het mediapark'', aldus een zegsvrouw. ,,De tijdstippen en wat er gedaan moest worden, is van tevoren met hen doorgesproken.''

Aanvankelijk zat alleen het programma Studio Voetbal in het donker en werd het programma bij kaarslicht gepresenteerd. Vervolgens viel Radio 1 stil en daarna gingen de publieke zenders Nederland 1 tot en met 3 op zwart en bij digitale uitzendingen op groen. De website van de NPO was eveneens korte tijd onbereikbaar. Toen de storing was verholpen, konden de uitzendingen niet direct worden hervat.

,,Normaal gesproken kunnen we 20 minuten zonder stroom'', aldus Hagoort. De aggregaten die dan de stroomvoorziening moeten overnemen, hebben dat zondagavond om nog onbekende reden niet gedaan. De storing had alleen plaats in het gebouw van waaruit de NPO uitzendt.

Op Twitter regende het direct grappen en grollen, onder anderen van BN'ers. Jochem van Gelder: "Drie dagen te laat met Halloween-uitzending". Dennis van de Ven: "Maar goed dat dit niet bij 'Operatie Live' gebeurde". Quinty Trustfull: "Wel gezellig zo". "Scheelt ook weer visagie en stylingkosten". Humberto Tan: "Mij had je niet meer gezien". Lucille Werner: "Dit krijg je dus met alle bezuinigingen. Na straatverlichting nu ook #studiovoetbal". Geert Wilders: "Kunnen we dat structureel maken."