Nieuws/Binnenland
1039532
Binnenland

Bureau Herkomst Gezocht onderzoekt roofkunst

Het Nederlandse Bureau Herkomst Gezocht, dat zich bezighoudt met kunst die in de Tweede Wereldoorlog is geroofd, gaat onderzoeken of zich ook Nederlandse schilderijen bevinden in de collectie geroofde kunst die in München is gevonden. Dat heeft een medewerker van het in Den Haag gevestigde bureau maandag gezegd.

Dit weekeinde werd bekend dat de Duitse autoriteiten bij een 80-jarige man in München een grote verzameling roofkunst hebben gevonden. Het gaat om schilderijen die in de jaren 30 en 40 waren opgekocht door de Duitse kunsthandelaar Hildebrand Gurlitt.

„Ik ga ervan uit dat Gurlitt in Nederland is geweest. We hebben lijsten met geroofde kunst waarin hij genoemd wordt. Het is waarschijnlijk dat hij hier kunst heeft gekocht, maar dat moet worden uitgezocht. We zijn ermee bezig”, zei Perry Schrier van Bureau Herkomst Gezocht.

Het bureau beschikt volgens Schrier over lijsten met in totaal 13.600 vermiste kunstvoorwerpen, waaronder 7500 schilderijen.

De Duitse politie vond in 2011 in München ongeveer 1500 kunstwerken die eerder als verloren werden beschouwd. Gurlitts zoon Cornelius had de werken al die tijd in zijn woning bewaard. Het gaat om schilderijen van beroemde meesters, onder wie Pablo Picasso, Marc Chagall en Paul Klee.