Nieuws/Binnenland
1039568
Binnenland

'De waker, de slaper en de dromer'

Camperduin: Happen en trappen

Het is druk op de weg vanaf Amsterdam naar Alkmaar. Voor het AZ-stadion belanden we in een file. Daarna op weg naar de kust worden de wegen steeds kleiner en stiller. Het lijkt alsof de wereld ophoudt in Camperduin. Juist daarom gaan we vandaag hier naartoe, voor een mooi en rustig rondje op de fiets.

Camperduin is geen badplaats met een bruisend uitgaansleven. In ieder geval niet in het najaar als de strandtenten alweer gesloten zijn. Nu overheerst de rust en wanen we ons ver weg van alles. We hebben een arrangement 'happen en trappen' geboekt vanuit Strandpaviljoen Struin. Voor het gevoel even helemaal weg te zijn van alles hebben we ook een luxe kamer geboekt in Strandhotel Camperduin, aangesloten bij de Logis-keten.

Uitwaaien

De formule 'happen en trappen' bestaat al enige jaren en is een prima combinatie tussen fietsen en aanschuiven voor een lichte maaltijd of gerecht. Nieuw zijn de Klaverbladroutes. Niet zoals op de andere happen en trappen-arrangementen fiets je naar diverse horeca-adressen, maar maak je vanuit één adres diverse routes. Wij vinden uitwaaien in de herfst aan het strand best fijn en hebben dus voor Camperduin gekozen als basis om erachter te komen of het leuk is om steeds kleine tochtjes te maken vanuit één adres?

De naam 'Klaverbladroutes' suggereert (net als bij een klavertje vier) dat je vier richtingen op kan. Onze uitvalsbasis Camperduin ligt echter pal aan zee die ons belemmert om westwaarts te gaan. Maar er blijven nog genoeg mogelijkheden over. Een klaviertje vier staat ook symbool voor geluk en dat vinden we al snel als we na het 'Struingebak' op de huurfiets stappen.

De buienradar geeft regen aan, vanaf het middaguur. Maar niets blijkt veranderlijker dan het weer. De buien waaien snel weg onder invloed van een krachtige zuidwestenwind en als we bij het hotel op de fiets stappen overheerst de zon. We plukken het geluk en genieten van het weer. De geschiedenis van het strandpaviljoen Struin kent net als het weer goede en slechte tijden. Vooral dat laatste lijkt het.

 

 

Standbeeld

In een brochure lezen we dat Ype Minkema hier 1929 een café begon. In 1942 werd dit door een bombardement verwoest. Na de Tweede Wereldoorlog verrees er in 1947 een nieuw café/restaurant, maar dat verdween in 1953 tijdens de watersnoodramp in de golven. Gerben Minkema bouwde daarna een hotel-restaurant. Ook dat was geen lang bestaan gegund; in 1964 ging het in vlammen op. Er werd opnieuw opgebouwd, weer was er brand (1970) en weer herbouw. In 1972 was er een nieuwe ramp. Tijdens de novemberorkaan werd het pand geheel verwoest. Nog steeds lieten de Minkema's zich niet uit het veld slaan, want ze bouwden opnieuw een uitspanning die nu nog steeds staat. Minkema heeft daarvoor een standbeeld gekregen.

Vanaf Camperduin volgen we de Hondsbossche Zeewering richting Petten. De ruim vijf kilometer lange dijk is genoemd naar het plaatsje Hondsbos dat tijdens de middeleeuwen door de zee werd verzwolgen. De duinen boden niet genoeg bescherming dus werd een dijk aangelegd, maar die was niet echt zeewaardig. Daarna verrezen er drie dijken achter elkaar: de waker, de slaper en de dromer. De huidige, metershoge dijk kent zijn oorsprong in 1872. De stenen bescherming geeft de dijk een uniek en imposant uiterlijk. Wij zijn onder de indruk als we na vele traptreden boven zijn en genieten van een riant uitzicht over de polder en de zee. Duinen zijn er vrijwel niet meer, maar er zijn plannen om hier weer een duinlandschap te creëren.

Molens

En wat treffen we een ongekende rust als we later bij Petten de polder in fietsen. Dit gebied was oorspronkelijk schorrengebied, maar later boerenland. Onderweg treffen we dan ook een aantal fraaie molens. De weg gaat hier al slingerend door de polder heen. Geen saaie, kaarsrechte wegen zoals je in andere polders treft. En de duinen bij Camperduin aan de horizon geven het landschap een uniek karakter. Weinig volk op de weg. Het verkeer beperkt zich tot een paar fietsers, wandelaars en een boer met tractor.

Even fietsen we langs Groet, ook zo'n dorp waar de tijd stilstaat. Inmiddels knorren onze magen en zijn we toe aan het 'happen'-gedeelte. Natuurlijk fietsen we daarna ook nog even door de duinen naar Schoorl. Op het strand waaien we lekker uit en regenen kletsnat. We bellen even met de receptie van het hotel om de sauna alvast aan te zetten...

 

 

Fietsroute

Start- en eindpunt: Strandhotel Camperduin, Heereweg 395, 1871 GL Schoorl. Afstand: 15 km.

Fiets vanaf het hotel richting zee. Sla net voor Strandpaviljoen rechtsaf. Je kunt zowel over de dijk fietsen als binnendijks. Volg de dijk in noordelijke richting naar knooppunt 22. Wij fietsten even naar Petten en terug.

Vanaf knooppunt 22 naar 73 * 21 * 20 en richting 22 terug naar Camperduin.

Klaverbladroutes

Logis Hotels lanceerde in september de Klaverbladroutes. Hierbij kun je vanaf een vaste uitvalsbasis de omgeving te voet of per fiets ontdekken. Na elke korte route kom je steeds terug voor een gerecht. Je begint met koffie en gebak. De arrangementen bestaan uit vier routes en je kunt kiezen uit vier of vijf gangen (gebak, voorgerecht, soep, hoofdgerecht, dessert). Het arrangement kost €32,50 voor vier gangen en wordt afgesloten met koffie of thee met een bonbon. Je krijgt een uitgebreide routebeschrijving met achtergrondinformatie over de streek mee. Er zijn op dit moment vijf Logis Hotels die de Klaverbladroutes aanbieden, maar dat aantal wordt uitgebreid. Meer info en om te boeken: www.klaverbladroutes.nl