Nieuws/Binnenland
10396
Binnenland

Afscheidsfeestjes kostten ruim 34.000 euro

Halve ton voor beveiliging ex-topman Justitie Joris Demmink

Joris Demmink

Joris Demmink

DEN HAAG - Voor de beveiliging van een omstreden oud-topman van het ministerie van Veiligheid en Justitie, Joris Demmink, is bijna een halve ton uitgegeven. Sinds de pensionering van de voormalige secretaris-generaal eind 2012 betaalde het ministerie 48.157 euro.

Joris Demmink

Joris Demmink

Dat blijkt uit gegevens van het ministerie die de krant AD heeft opgevraagd en openbaar heeft gemaakt. Demmink wordt al jaren achtervolgd door beschuldigingen van seksueel misbruik van minderjarige jongens.

Het Openbaar Ministerie maakte in juni van dit jaar bekend af te willen zien van verdere vervolging wegens kindermisbruik. De Rijksrecherche deed onderzoek naar de betrokkenheid van Demmink bij de verkrachting in de jaren 1995-1997 van twee, destijds minderjarige jongens in Turkije. Het onderzoek leverde geen enkel belastend materiaal op dat Demmink was betrokken bij de beweerde verkrachtingen, aldus het OM.

Dure afscheidsfeestjes

Ook blijkt uit de documenten die in handen zijn van het AD dat de afscheidsfeestjes van Demmink, die in oktober 2012 met pensioen ging, ruim 34.000 euro hebben gekost. Zo werd er op 25 oktober duur gegeten en gedronken in De Beukenhof in Oegstgeest. Sommige gasten dronken bij dat feestje witte wijn (Rully Premier Cru) van 57,50 euro per glas. Hierdoor liep de eindrekening op tot ruim 4300 euro.

In de Haagse Ridderzaal werd een kleine week later ruim 20.000 euro uitgegeven. De hoge drankrekeningen zijn opvallend. omdat Demmink eerder in opspraak kwam wegens hoge declaraties. Zo declareerde hij tussen februari 2007 tot mei 2009 voor ruim 18.000 euro aan onkosten, waarvan 13.000 euro voor eten en drinken.