Nieuws

Galileo-gezicht in het gareel

Door Patricia Cortie

Shelly Sterk is, naast verslaggeefster, vanaf dinsdag ook te zien als presentatrice.

Shelly Sterk is, naast verslaggeefster, vanaf dinsdag ook te zien als presentatrice.

FOTO Roland J. Reinders

Galileo heeft een nieuw presentatiegezicht: Shelly Sterk, nu al verslaggeefster, neemt het twee keer per week over van Luuk Ikink. Sterk: „Het was wel even wennen. Ik had nog nooit in de studio met autocue gewerkt. Dat is wat stijver, je houdt je aan je tekst. Als verslaggever mag je rondspringen en roepen wat je wil.”

Shelly Sterk is, naast verslaggeefster, vanaf dinsdag ook te zien als presentatrice.

Shelly Sterk is, naast verslaggeefster, vanaf dinsdag ook te zien als presentatrice.

FOTO Roland J. Reinders

’Superleuk’ vindt zij de nieuwe klus. „De opnames zijn al geweest, volgens mij is het heel goed gegaan. Ik heb eigenlijk niet echt tips van Luuk gekregen, ieder doet het op zijn manier en we lijken ook niet op elkaar. Hij nam ’s morgens zijn uitzendingen op en ik ’s middags. Het ging bij hem wel wat sneller, hij hoefde alleen even iets anders aan te trekken. Ook mijn haar en make-up werden wat anders gedaan. En ik heb soms hakken aan in de studio omdat ik zo klein ben.”

Als verslaggeefster is de 25-jarige Sterk dit nieuwe seizoen ook nog te zien. „Maar niet op dinsdag en donderdag, de dagen dat ik Galileo presenteer. Het zou een beetje raar zijn als ik mezelf zou aankondigen”, zegt ze lachend.

Een greep uit de nieuwe experimenten in het programma: „We hebben in Delft een brug over een gracht gemaakt, van ducttape om te zien hoe sterk dat is. Kleine spoiler: we zijn niet in het water gevallen. Ik ben blij dat we het droog hielden, het was heel koud. Ook heb ik gekeken wat kou doet met je lichaam. Ik zat in mijn bikini in een koelcel en dacht ik ga volgens mij hartstikke dood daar. Had een thermometer ingeslikt om mijn temperatuur in de gaten te houden.” Wat? „Eh, ja dat dacht ik ook, maar het was ongeveer ter grootte van een paracetamolpilletje, het viel super mee.”

Zij is de enige vrouw tussen de experimenterende mannen. „Er is geen rolverdeling hoor, iedereen doet alles en er is geen verschil qua draaien. Hoewel, een maand lang patat eten is wel meer iets voor iemand anders. Mijn enige angst is muizen, ratten en kakkerlakken.”

„Het extreme hoort wel een beetje bij het programma, maar het is niet zo dat het steeds gekker wordt. Het is volgens mij voor een breed publiek aantrekkelijk. Ik merk dat redelijk veel kinderen kijken. Ze komen ook op straat naar me toe: ’mag ik met je op de foto?’ Voor volwassenen is het lekker om mee te kijken en er wat van op te steken.”

Morgenavond maakt Sterk haar debuut als presentator voor tv-kijkend Nederland. „Ik heb het het al gezien, dus hoef niet meer zenuwachtig te zijn. Ik ga het kijken met familie en vrienden, het is toch wel een momentje.”