Nieuws/Binnenland
1040096
Binnenland

Paarse Piet op geurende Sinterklaaspostzegel

PostNL brengt volgende week een serie van vijf speciale Sinterklaaspostzegels uit. Opvallend is dat Zwarte Piet niet zwart maar paars is. „We hebben bewust gekozen voor een andere kleur” zei een woordvoerster vrijdag, maar ze benadrukte dat die keuze gemaakt is voordat de discussie van de afgelopen weken losbarstte.

„We wilden een postzegelvelletje met vrolijke kleuren”, aldus de zegsvrouw. „Die opdracht hebben we aan de ontwerper meegegeven, en dit is de invulling die hij daaraan heeft gegeven.” Ze voegde eraan toe dat het ontwerp van een postzegel een „maandenlang” proces is.

Over het vermeende racisme dat zou kleven aan de figuur Zwarte Piet bestaat al jaren discussie, maar dit jaar is die heviger dan ooit. Een speciale commissie van de Verenigde Naties doet er zelfs onderzoek naar. Dat leidde de laatste weken tot veel emotionele reacties.

De zegels, met verder onder meer Sinterklaas op zijn paard en een schoen met een winterpeen erin, stralen volgens PostNL „het echte sinterklaasfeest” uit. De kruidnotengeur die vrijkomt als je over de zegels wrijft, geeft volgens PostNL „een speciaal tintje”.

De illustraties zijn gemaakt door Max Kisman. De zegels, geschikt voor de verzending van gewone brieven binnen Nederland, zijn vanaf 4 november verkrijgbaar en zijn voor onbepaalde tijd geldig.