1040190
Nieuws

Fannie Mae daagt Rabobank om Libor

De Amerikaanse hypotheekverstrekker Fannie Mae klaagt de negen grootste banken ter wereld aan vanwege vermeende manipulatie van het Libor-rentetarief. Onder de aangeklaagde banken bevindt zich ook Rabobank, dat eerder deze week voor €774 miljoen schikte met Nederlandse, Britse en Amerikaanse toezichthouders om strafvervolging in de Libor-affaire te vermijden.

Volgens de aanklacht, ingediend bij de federale rechtbank van Manhattan, zou Fannie Mae $800 miljoen zijn misgelopen vanwege het gesjoemel met het rentetarief, zo meldt de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal. Naast Rabobank zijn acht andere banken, waaronder Barclays, RBS en Deutsche Bank, aangeklaagd, net als de British Banking Association - de Britse bankenclub die tot april dit jaar de Libor-opgaven van de banken verzamelde.

Eerder klaagde de Amerikaanse hypotheekverstekker Freddie Mac al een aantal banken aan op verdenking van dezelfde onregelmatigheden.

Het Libor-schandaal heeft de bancaire wereld na de kredietcrisis opnieuw op haar grondvesten doen schudden. Zo maakte Rabobank woensdag bekend schikkingen te hebben getroffen van in totaal €774 miljoen vanwege fraude met belangrijke rentetarieven. Topman Piet Moerland trok zijn conclusies en stapte voortijdig op.

Schikkingen

De schikkingen zijn getroffen met Britse, Amerikaanse en Japanse toezichthouders, De Nederlandsche Bank (DNB) en het Openbaar Ministerie. De straf werd opgelegd omdat handelaren van Rabobank met collega's van andere internationale banken hebben samengespannen om het internationaal veelgebruikte rentetarief Libor te manipuleren.

Eerder kregen Barclays, UBS en Royal Bank of Scotland al boetes vanwege het Liborschandaal. Met $1,5 miljard viel alleen de boete voor UBS hoger uit dan die voor Rabobank.