Nieuws/Binnenland
1040232
Binnenland

Leraren gaan weer staken

Amsterdam - Basisschoolleraren stellen een ultimatum. Ze bedingen een injectie van 1,4 miljard euro in het onderwijs. Als die eis niet ingewilligd wordt, volgt een reeks stakingen. Dat meldt lerarencollectief PO in Actie.

De eerste landelijke staking is gepland op 12 december. Als ook dat niet leidt tot de zak met geld waar de leraren op hopen, beginnen in 2018 regionale acties. Woordvoerder van PO in Actie Thijs Roovers: „Het idee is om elke maand in twee provincies scholen te sluiten.”

De leraren eisen verlaging van de werkdruk, een verhoging van hun salaris en een oplossing voor het oplopende tekort aan docenten. Daar hebben zij naar eigen zeggen 1,4 miljard euro voor nodig: 900 miljoen euro om de salarissen recht te trekken en 500 miljoen euro om de werkdruk te verminderen.

Noord-Koreaans

Begin oktober sloten in heel Nederland basisscholen. In Den Haag verzamelden zich meer dan 60 duizend leraren en dat had effect. Aan leraren werd, weliswaar in termijnen, 270 miljoen euro extra beloofd. Dat is bovenop de eerder toegezegde 430 miljioen euro voor het verlagen van de werkdruk.

Maar 700 miljoen euro is onvoldoende, vinden de leraren. Daarom gingen de actievoerende partijen weer in overleg over vervolgstappen. Roovers„De uitslagen waren Noord-Koreaans te noemen. 97 procent wilde voet bij stuk houden.”

Noodzaak

De woordvoerder legt uit dat eind november nog een kleinere actie gepland staat. Zo’n honderdtal leraren gaan in gesprek met Arie Slob, de nieuwe minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media. „Om de noodzaak van het geld toe te lichten.”

Ongeveer één op de vijf leraren heeft volgens TNO-onderzoek last van burn-outklachten. Ook werken meesters en juffen structureel over, volgens de Algemene Onderwijsbond. Ze hebben weliswaar elf weken vakantie, maar maken ook veel extra uren. Alles bij elkaar opgeteld ongeveer zeven weken per jaar. Dat betekent een gemiddelde werkweek van bijna 47 uur.