Nieuws
1040431
Nieuws

'Zorgkosten flink omhoog'

Zorgverzekeraars gaan ervan uit dat de zorgkosten in 2014 flink omhoog zullen gaan. In de ’Raming zorgkosten 2014’ die gisteren uitkwam, stelt koepelorganisatie Zorgverzekeraars Nederland (ZN) dat rekening moet worden gehouden met een stijging van 5,3 procent.

De verwachte stijging komt met name door hogere ziekenhuiskosten, meer voorgeschreven medicijnen en de stijging van de kosten van de geestelijke gezondheidszorg. De laatste stijgt zelfs met 8 tot 10 procent, waarschuwen de verzekeraars. Dat komt vooral door de gigantische kostenstijging van de behandeling van drank- en drugsverslaving in klinieken.

 

De flinke stijging volgt uit een doorrekening van alle maatregelen die de afgelopen tijd zijn genomen, de ontwikkeling van de lonen en de inflatie. Opvallend is dat de verzekeraars een aantal maatregelen die voor kostendaling kunnen zorgen, niet hebben meegerekend. „Dat kunnen achteraf meevallers zijn”, zegt een woordvoerder van de koepel.

Vorig jaar bleek de raming, waarop de premies mede gebaseerd worden, maar liefst 12 procent hoger dan de uiteindelijke kosten.