Nieuws
1041004
Nieuws

Toptarief gaat omlaag

Het belastingtarief voor de hoogste inkomens gaat omlaag van 52 naar 49,5 procent.

Het compensatievoorstel is afkomstig van VVD en D66. „Inkomens vanaf 55.000 euro worden het hardst door de hypotheekregels geraakt. Zij moeten daar ook van kunnen profiteren”, legt VVD-Kamerlid Visser uit. PvdA, CU en SGP steunen het plan. De vijf partijen hebben zowel in de Eerste als Tweede Kamer een meerderheid.

Het verlagen van het toptarief wordt bekostigd uit de hypotheekmaatregelen die worden doorgevoerd. Zo zijn nieuwkomers op de koopmarkt vanaf dit jaar verplicht hun hypotheek annuïtair af te lossen. Dat levert het Rijk niet meteen veel geld op, maar op termijn scheelt dat 5,1 miljard euro.

Er blijft ook meer geld in de staatskas over, omdat kopers steeds minder mogen lenen voor hun huis. Tot voor kort konden ze 106 procent van hun woningwaarde lenen. Dat gaat straks terug naar 100 procent. Deze maatregel levert de overheid zo’n 200 miljoen op.

Babystapjes

Het ziet ernaar uit dat het toptarief niet eerder dan in 2018 omlaaggaat. Dat gebeurt in babystapjes van 0,05 procent. Als de economie aantrekt, kan het sneller gaan, benadrukt VVD. Het is de bedoeling dat het in 2038 onder de 50 procent zit.

Ook aan de tweede en derde schijf wordt gesleuteld. Het belastingtarief in deze schijven gaat in kleine stappen omlaag van 42 naar 38 procent. Ook die verandering wordt in 2018 ingezet. Vierentwintig jaar later moet de 38 procent zijn bereikt. De derde schijf wordt opgerekt. Gedacht wordt aan een verlenging met 10.000 euro naar ongeveer 66.000 euro.

Minister Blok (Wonen) geeft aan geen bezwaar te hebben tegen de plannen. Hij zal binnenkort met een doorrekening komen.