Nieuws/Binnenland
1041130600
Binnenland

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen stijgt verder naar 2037

ZEIST - Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is op dit moment 2037, 18 meer dan maandag toen er 2019 mensen met Covid-19 in de hospitalen werden geteld.

Toen steeg het aantal coronapatiënten voor het eerst sinds 9 februari weer boven de 2000. Er liggen nu 586 mensen op een intensive care, dat zijn er 22 meer dan een dag eerder. Op de verpleegafdelingen liggen er vier minder dan maandag. Daar bevinden zich nu 1451 mensen die door het virus zijn geveld.

Reproductiegetal

Het reproductiegetal (het aantal mensen dat een besmette persoon opnieuw besmet) blijft oplopen, aldus minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid. Als dat cijfer „rond” de 1 blijft en het aantal ziekenhuisopnames ongeveer op het „huidig niveau” blijft, zijn volgens hem nieuwe versoepelingen mogelijk.

Het reproductiegetal is gestegen naar 1,06, zei De Jonge na kabinetsberaad over het coronavrius. Vorige week was het nog 1,01. Volgens de minister was het oplopen van de ziekenhuisopnames, het aantal besmettingen en het reproductiegetal ingecalculeerd. Het is nu van belang dat mensen zich aan de regels houden om het virus eronder te houden, benadrukt hij. „We moeten voorkomen in het zicht van de haven onverstandige dingen te doen.”

Terrassen

Of de terrassen en het hoger onderwijs weer open kunnen, hangt af van het advies van het Outbreak Management Team (OMT) dat vrijdag komt. Volgende week dinsdag maakt het kabinet bekend of er nieuwe versoepelingen komen.

Door de Britse variant van het coronavirus raken steeds meer mensen besmet. Maandag werden 5549 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Lang lag het gemiddelde aantal besmettingen op zo’n 4500. Dat gemiddelde steeg daarmee voor de achtste dag op rij. Dinsdag ligt het aantal positieve tests volgens De Jonge „boven de 4000, maar onder de 5000.”