Nieuws/Buitenland
1041277
Buitenland

'Europese spionagediensten hielpen VS'

De inlichtingendiensten van Spanje en Frankrijk hebben zelf op grote schaal telefoongesprekken van landgenoten onderschept. De verzamelde gegevens hebben ze doorgespeeld naar de Amerikaanse spionagedienst NSA.

Dat hebben Amerikaanse functionarissen tegen de zakenkrant The Wall Street Journal gezegd. De krant meldde dinsdag dat de Europeanen in oorlogsgebieden en buiten hun grenzen telefoonverkeer hebben onderschept om de levens van Amerikaanse militairen en hun bondgenoten en van burgers te beschermen.

Antiterreurwetgeving

Het Amerikaanse Congres gaat het functioneren van de NSA stevig onder de loep nemen. The Washington Post meldt dat twee groepen Congresleden met nieuwe richtlijnen komen. Eén groep wil dat er eind komt aan het op zeer grote schaal verzamelen van telefoontjes, e-mails en andere spionageactiviteiten onder de USA Patriot Act, de onder president George W. Bush geïntroduceerde antiterreurwetgeving. Een andere groep binnen het Congres zou het spionageprogramma willen behouden, maar dan met een betere bescherming van privégegevens.

Internationale media hebben in de afgelopen weken uitgebreid bericht over het onderscheppen van miljoenen telefoontjes en e-mails in Europa door de NSA.