Nieuws/Binnenland
1041279
Binnenland

'Nederland financiert terroristen'

Nederland financiert nog altijd Palestijnse terroristen. Dat stelt CU-Kamerlid Voordewind, die vorige week de dubieuze praktijken ter plekke onderzocht. Volgens hem moeten we ons hulpgeld aan de Palestijnen aan keiharde voorwaarden over besteding koppelen.

Ons land geeft elk jaar zo’n 65 miljoen euro aan de Palestijnse Autoriteit voor de opbouw van Palestina. De Palestijnse Autoriteit en ook voormalig minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken gaven eerder al toe dat een gedeelte daarvan richting terroristen gaat. De strijders die in een Israëlische cel zitten omdat zij burgers of militairen hebben verwond of gedood, krijgen een uitkering van de Palestijnse Autoriteit en de familie van een zelfmoordterrorist krijgt ook een uitkering uit dezelfde grote pot.

Vier miljoen

„Rosenthal zei eerder dat acht ton van ons geld opgaat aan die uitkeringen”, zegt Voordewind na een bezoek aan Palestina. „Maar recente berekeningen laten zien dat het eerder om vier miljoen euro van ons geld gaat.”

Voor een directe stop van de betalingen aan de Palestijnse Autoriteit krijgt Voordewind de handen niet op elkaar in de Kamer, weet hij tot zijn spijt. „Maar we kunnen het wel met die vier miljoen verminderen. Daarnaast moeten we voorwaarden stellen aan wat er met ons geld mag gebeuren. Dit kan zo niet. Die uitkering is ziek genoeg hoger naarmate je meer mensen ombrengt.” Voordewind wil het geld liever stoppen in verzoeningsprojecten tussen de Palestijnen en Israëliërs.