Nieuws/Buitenland
1041287
Buitenland

Danseres (25) bij rampkapitein Concordia

Toen het cruiseschip Costa Concordia op 13 januari 2012 zonk nadat het tegen de rotsen voer bij het Italiaanse eilandje Giglio, was kapitein Francesco Schettino druk met een romance in de controlekamer. Zijn maîtresse was de 25-jarige danseres Domnica Cemortan.

De jonge Moldavische heeft dinsdag bekend een verhouding te hebben gehad met de kapitein. Ze wilde eerst niets zeggen in het Italiaanse proces tegen Schettino, maar nadat haar te verstaan was gegeven dat ze vervolgd kan worden wegens minachting van het hof, zei de blonde danseres dat ze „een sentimentele liefdesverhouding“ met Schettino had.

Ze was aan boord zonder reisbiljet, „want als je de maîtresse van zo iemand bent, heb je geen kaartje nodig”. Ze getuigde in het theater van de Toscaanse plaats Grosseto, 120 kilometer ten noordwesten van Rome, dat is omgetoverd in rechtszaal voor het in de hele wereld gevolgde proces tegen de roemruchte zeeman.

Met haar verklaring van dinsdag komt Cemortan terug op haar verhaal dat ze enkel een vriendschappelijke relatie met Schettino had. Ze heeft eerder ook gezegd samen met hem gedineerd te hebben en naar de brug van het schip te zijn gegaan op de avond van het ongeluk. Daar zou Schettino zich als held hebben getoond en een grotere ramp hebben voorkomen, volgens Cemortans eerdere verklaringen.

Schettino wordt beschuldigd van doodslag, verantwoordelijkheid voor de ondergang van zijn schip en het ongeoorloofd verlaten ervan. Zijn cruiseschip met circa 4000 opvarenden liep 13 januari 2012 op de kust van het eilandje Giglio voor de kust van Toscane. Zeker 32 mensen verloren het leven bij de ondergang van de 290 meter lange Costa Concordia.

Het schip voer veel te dicht langs de kust. De restaurantchef Tievoli getuigde dinsdag dat hij de kapitein eerder had verzocht wat dichter langs het eiland te varen omdat Tievoli daar vandaan komt. De kapitein voldeed volgens Tievoli 6 januari al aan het verzoek maar was daar niet tevreden mee. Schettino zou het toen de 13e nog een keer over hebben laten doen en een rampzalige koers hebben uitgezet.