Nieuws/Buitenland
1041307902
Buitenland

Afgehakt hoofd in stemlokaal gegooid op verkiezingsdag in Mexico

MEXICO-STAD - In Mexico waar zondag verkiezingen worden gehouden, is bij een stemlokaal een afgehakt hoofd naar binnen gegooid. Ook zijn in de buurt plastictassen gevonden met daarin ledematen, meldden de autoriteiten in Terrazas del Valle, vlak bij de noordwestelijke stad Tijuana.

De dader zou zijn gevlucht. Het is niet duidelijk of hij uiteindelijk is aangehouden. Ook is niet bekend of de actie te maken had met de verkiezingen, waarvan de afgelopen campagneperiode een van de bloedigste was uit de recente geschiedenis. Elders in het land werd zondag ook een granaat, die weliswaar niet op scherp stond, naar een stembureau gegooid.

In Mexico worden zondag meer dan 20.000 politieke posten ingevuld, zowel lokaal, regionaal als in het parlement. Daarnaast worden 15 van de 31 gouverneurs gekozen. Tientallen kandidaten, maar ook hun familieleden en leden van campagneteams, zijn in de aanloop naar de verkiezingen omgebracht door criminele groeperingen of politieke tegenstanders.

Volgens het onderzoeksbureau Etellekt gaat het om zeker 35 politieke moorden in de afgelopen acht maanden. Vrijdagavond nog werd een burgemeesterskandidaat voor het stadje Cazones de Herrera in de provincie Veracruz vermoord door een groep gemaskerde mannen.