Nieuws/Buitenland
1041311
Buitenland

Zware celstraf voor bazen 'killer dogs'

De Britse regering wil dat bazen van honden die mensen doodbijten, kunnen worden gestraft met lange celstraffen. De minister van Milieu, Owen Paterson, wil dat straffen die kunnen worden gegeven aan roekeloze automobilisten die 'dood en letsel zaaien' ook gaan gelden voor baasjes van honden die doden of gewonden veroorzaken.

Paterson zei volgens Britse media dinsdag dat de maximumcelstraf voor eigenaars van de viervoeters die verwondingen veroorzaken daarom naar 5 jaar moet en bij dodelijk hondengeweld naar 14 jaar. Mocht een 'killer dog' een soortgenoot doden dan kan de eigenaar maximaal 3 jaar cel boven het hoofd hangen in de plannen van de minister.

Momenteel staat er maximaal 2 jaar cel op het hondengeweld, maar baasjes van 'killer dogs' komen er over het algemeen met boetes van af. Dat moet in 2014 in England en Wales anders worden. Er worden in de plannen van Paterson wel uitzonderingen gemaakt voor eigenaren van waakhonden wanneer die dieren belagers of inbrekers bijten.

De plannen zijn enthousiast begroet door onder anderen Richard Leaman van vereniging blindengeleidehonden. Hij zei dat aanvallen van agressieve honden op blindengeleidehonden verwoestende gevolgen hebben voor de blinde. Net als dierenbeschermers vindt Leamen wel dat de bestraffing van bazen van agressieve honden die andere waardevolle dieren doden hoger dan 3 jaar mag zijn.