Nieuws
1041315
Nieuws

Veel te besparen op stroom

Een grote elektrische boiler, tropisch aquarium en vloerverwarming zijn met respectievelijk 484 euro, 330 euro en 220 euro per jaar de grootste stroomslurpers. Ook een wasdroger (145 euro) en Amerikaanse koelkast (115 euro) jagen de consument op kosten, zo blijkt uit een analyse van elektrische apparatuur.

Toch is er ook goed nieuws voor de stroomgebruikers. Door slimmer om te gaan met apparaten die dagelijks worden gebruikt, kan de elektriciteitsrekening met minimaal 175 euro per jaar worden verlaagd zonder dat de gebruikers investeringen hoeven te doen.

„Veel Nederlanders zijn zich niet bewust van hun elektriciteitsverbruik, terwijl hier een enorme geldbesparing voor het grijpen ligt. Daar hoef je niet per se een nieuwe wasmachine of koelkast voor aan te schaffen. Alleen al door zo veel mogelijk op dertig graden te wassen en apparaten niet op stand-by maar helemaal uit te zetten, kun je grote besparingen realiseren. En hoe groter het gezin, hoe groter ook de mogelijke besparing”, zegt Bart de Voogd, directeur van HIER Klimaatbureau dat de inventarisatie uitvoerde.

Vervangen

Een gemiddeld Nederlands huishouden heeft een jaarlijkse stroomrekening van ruim achthonderd euro. Naast slimmer om te gaan met apparaten, wat dus minimaal een besparing van een kleine 200 euro oplevert, kan het voordeel nog verder oplopen als oude elektrische apparatuur vroegtijdig vervangen wordt.

„Dan kan de winst zelfs tot 400 euro oplopen”, weet De Voogd. „Er worden grote sprongen gemaakt in de ontwikkeling van huishoudelijke apparaten, waardoor een fikse stroombesparing mogelijk is. Koelkasten, vriezers en led-televisies verbruiken nu de helft minder elektriciteit dan dezelfde apparatuur een aantal jaar geleden.

Ook het gebruik van energiezuinige verlichting, zoals led- en spaarlampen, kan zomaar 100 euro per jaar opleveren.”

Via de internetsite (www.hier.nu/halveer-je-stroom-rekening) krijgen consumenten in twee minuten inzicht hoe zij hun stroomrekening kunnen verlagen.

Meer tips om eenvoudig energie te besparen in de Telegraaf van vandaag en op de website van OverGeld.

Sinds kort is het ook mogelijk om via een initiatief van De Telegraaf op de gas- en elektriciteitsrekening te besparen. Onlangs is het platform Telegraaf Collectief opgericht, waar consumenten samen voordelig energie kunnen inkopen. Meer informatie en hoe u kunt meedoen kunt u hier vinden.