Nieuws/Binnenland
1041328
Binnenland

Nederlands schip weg uit Noord-Oostzeekanaal

Het Nederlandse schip Coral Ivory is op eigen kracht weggevaren van de plek in het Noord-Oostzeekanaal waar het in de nacht van zondag op maandag botste met een ander schip. De tanker botste bij het Duitse Brunsbüttel tegen de Siderfly. Dat heeft rederij Anthony Veder dinsdag gemeld.

De Coral Ivory heeft slechts lichte averij opgelopen en ligt volgens een woordvoerster circa 20 minuten varen verderop. Daar wordt het schip gerepareerd. Directeur Jan Valkier van de rederij: „Ons schip ging onder begeleiding van twee loodsen de haven uit en het kanaal in. Maar hoe het de Siderfly heeft kunnen raken, wordt nog onderzocht.” Het lijkt Valkier onwaarschijnlijk dat het slechte weer van maandag een rol speelde bij de aanvaring. Geen van de in totaal 28 opvarenden op beide schepen raakte gewond.

„Er is bij ons niet zo heel veel aan de hand. Een deukje in de boeg, maar daar kun je nog mee varen. De Siderfly is er erger aan toe”, aldus de directeur van het Rotterdamse bedrijf. De 100 meter lange Siderfly heeft een gat van 3 tot 5 meter in de romp en ligt op zijn kant. Twee sleepboten hebben het schip verankerd om te voorkomen dat het zinkt.

De Coral Ivory verscheepte ammoniak, maar volgens Valkier heeft dat niet voor risico's gezorgd. Het is nog niet duidelijk hoe lang de berging van de Siderfly en het onderzoek gaan duren.