Nieuws/Binnenland
1041338
Binnenland

Lijfrentekapitaal uitkeren via bank of verzekeraar?

In december krijg ik (65) een lijfrentekapitaal vrij van 30.000 euro. Dat geld wil ik gebruiken voor een lijfrenteuitkering over een periode van 20 jaar. Bij mijn overlijden moet de uitkering volledig overgaan op mijn echtgenote (62). Nu begrijp ik dat die uitkering zowel via de bank als via een verzekeraar kan lopen. Wat zijn de verschillen en wat kan ik het beste doen?

Een lijfrente via de bank biedt vrijwel altijd de hoogste uitkering. Bij een goede verzekeraar kom ik uit op een uitkering van 138,62 euro per maand gedurende 20 jaar. Binnen hetzelfde concern biedt de bank een uitkering van 164,77 euro per maand. Dat scheelt in totaal over 20 jaar 6276 euro.

Bij de bank valt uw lijfrentekapitaal onder het depositogarantiestelsel, wat bij de verzekeraar niet het geval is. Mochten u en uw echtgenote voor het verstrijken van de termijn van 20 jaar overlijden, dan komen bij de bank de nog resterende uitkeringen altijd toe aan de erfgenamen. Bij de verzekeraar moet u daar extra voor betalen. Wel kan de verzekeraar u een levenslange uitkering bieden en de bank niet. Dan komt de verzekeraar uit op een bedrag van 106,92 euro per maand.