Nieuws/Buitenland
1041339
Buitenland

WHO: polio uitgebroken in Syrië

In Syrië is polio uitgebroken. Dat heeft de wereldgezondheidsorganisatie WHO dinsdag bekendgemaakt. De uitbraak deed zich afgelopen maand voor in de provincie Deir al-Zor in het noordoosten van het land, dat al bijna 2,5 jaar gebukt gaat onder een burgeroorlog.

In de provincie kregen 22 kinderen medio oktober plotseling verlammingsverschijnselen. „Van hen zijn er tien die polio hebben”, aldus de WHO. Laboratoriumtests moeten uitwijzen of de andere 12 zieken ook polio hebben. Het gaat om jonge kinderen, de meesten jonger dan 2 jaar.

Polio is een zeer besmettelijke virusziekte die zich snel kan verspreiden via ontlasting en via de lucht door niezen en hoesten. De infectie tast zenuwcellen aan maar leidt niet bij iedereen tot ernstige klachten, maar kan wel anderen besmetten. Een klein aantal krijgt ernstige verschijnselen als verlammingen, soms met dodelijke afloop.

De slachtoffers in Deir al-Zor zijn vermoedelijk nooit ingeënt tegen polio. Voor de burgeroorlog was 90 procent van de Syrische kinderen ingeënt, maar dat aantal is volgens schattingen van de WHO nu gezakt tot 68 procent. Volgens de organisatie is een inentingscampagne in het betreffende gebied opgezet. Aangezien duizenden Syriërs dagelijks hun land onvluchten, zal dat ook in buurlanden worden gedaan.

Het is de eerste uitbraak van polio in Syrië sinds 1999. De WHO maakt zich zorgen over het besmettingsgevaar. In de betreffende provincie leven ongeveer 65.000 kinderen onder de 5 jaar, die extra kwetsbaar zijn.

In Nederland worden sinds 1957 mensen via het rijksvaccinatieprogramma ingeënt tegen het poliovirus. Erna waren er nog diverse kleine uitbraken, veelal in gebieden waar veel mensen wonen die vanuit religieuze overwegingen hun kinderen niet laten vaccineren.