Nieuws/Buitenland
1041341
Buitenland

Australië wil gedenkmuur Camp Holland afbreken

Een gedenkmuur voor onder anderen gesneuvelde Nederlandse militairen in Afghanistan zal door Australië worden overgeverfd en in stukken begraven. Het monument staat in Camp Holland in de provincie Uruzgan, de voormalige Nederlandse ISAF-basis bij Tarin Kowt in Afghanistan.

Op het gedenkteken staan 114 namen van omgekomen Australische, Amerikaanse, Nederlandse en Franse militairen. De Australische troepen trekken zich eind dit jaar terug uit Afghanistan.

Het plan heeft volgens Australische media voor ophef gezorgd onder Australische militairen en nabestaanden. „Het maakt me niet uit waar het monument naartoe gaat, ik wil het alleen niet dat het begraven wordt”, zegt een vader van een gesneuvelde militair. Wat hem betreft wordt de gedenkmuur verplaatst naar Australië of naar een van de andere landen die aan de missie in Afghanistan deelnamen.

Het Nederlandse ministerie van Defensie wilde dinsdag niet reageren op het plan. „Het monument is van Australië. Zij beslissen erover. Wij hebben een eigen monument met de Nederlandse namen van omgekomen militairen.” Op het ijzeren monument staan de namen van de 25 in Afghanistan omgekomen Nederlandse militairen. Het is sinds eind 2010 in Nederland en komt te staan in het nieuwe Nationaal Militair Museum in Soesterberg.