Nieuws/Binnenland
1041358
Binnenland

SP: Totale openheid subsidiegebruik

Politieke partijen moeten volledige openheid aan de burger geven over de besteding van hun subsidies. Naast een accountant is het publiek dan de echte controleur. Dat wil Emile Roemer van de SP. Er zijn nu te veel onduidelijkheden, aldus Roemer dinsdag tegen het ANP.

Die onduidelijkheden zijn er overigens ook voor de partijen zelf, zegt hij. De SP heeft jaren in onzekerheid verkeerd over wat ze van haar subsidies mocht betalen. „Je doet weleens nieuwe dingen, zo hebben wij allemaal onderzoeken onder burgers. En we hebben een krant waarmee we belichten wat er speelt in binnen- en buitenland en verantwoording afleggen over ons handelen in de Kamer. Jarenlang hebben we het geld daarvoor voorgeschoten”, aldus Roemer.

Inmiddels heeft het presidium van de Tweede Kamer bepaald dat de SP een deel van deze kranten zelf moet betalen, hetgeen neerkomt op dik een half miljoen over de periode 2008-2011. Niet dat dat een probleem is voor de SP. „We zijn altijd heel zuinig: we hebben sinds 2006 al meer dan 7 miljoen euro teruggestort van onze subsidies aan de Tweede Kamer.”