Nieuws/Binnenland
1041360
Binnenland

Meld te hoge rekening voor thuishulp of verpleeghuis

Denkt u dat u te veel betaalt voor uw AWBZ-zorg? Onlangs bleken zorgaanbieders onterecht kosten in rekening te brengen voor gordijnen en een seniorenbed in het verpleeghuis, een ommetje of het wassen van kleding. Er is een meldpunt geopend voor onterecht hoge zorgkosten in de AWBZ.

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) roept zorggebruikers op om kritisch naar het prijskaartje van thuishulp of verblijf in een verpleeg- of verzorgingstehuis te kijken. Dit doet de NZa naar aanleiding van onderzoeken van onder meer de Consumentenbond. Hierin werd aangetoond dat bijvoorbeeld de helft van de verzorgingstehuizen mensen zelf kosten in rekening brengt voor vloerbedekking en gordijnen, terwijl men hier sowieso al recht op heeft.

Ook zouden zorgaanbieders te veel geld vragen voor het doen van de was en het maken van een wandeling.

 

Waar hebt u recht op?

Het College Voor Zorgverzekeringen (CVZ) publiceerde eerder de brochure 'Daar hebt u recht op in een AWBZ-instelling'. De NZa roept mensen op om te zien of ze volgens deze brochure te hoge rekeningen krijgen van de zorgaanbieders of de zorgverzekeraars. Dit kunt u uiteraard bij de organisaties zelf melden, maar als u het met hen niet eens wordt, kunt u tercht bij  een meldpunt van de NZa.

Vermoedt u een te hoge rekening? Vul dan hier het medlingsformulier van de NZa in.