Nieuws/Binnenland
1041361
Binnenland

Accountant onderzoekt boeken PvdA Amersfoort

Een accountantsbureau gaat de boeken van de PvdA in Amersfoort onderzoeken. Het bureau pluist niet alleen de financiën uit, maar zal ook onderzoek doen naar de manier waarop de stichting PvdA Aktief Amersfoort is bestuurd. De stichting beheert de fractiegelden van de plaatselijke PvdA.

Dat heeft Edwin Hinloopen, fractievoorzitter van de Amersfoortse PvdA, dinsdagmiddag gezegd. De partij maakte vorige week bekend zelf onderzoek te gaan doen naar geld dat uit de kas wordt vermist, maar ondertussen zijn zo veel zaken aan het licht gekomen dat het partijbestuur heeft besloten een externe onderzoeker in te schakelen. Er is aangifte van verduistering gedaan bij de politie, die ook onderzoek doet.

Toen het oud-raadslid Ramon Smits Alvarez 2 weken geleden verdween, bleek dat er 4000 euro uit de kas van de PvdA was opgenomen. Smits Alvarez pleegde enkele dagen later in Spanje zelfmoord, maar het is nog niet bekend of hij het bedrag had gepind. Het lijkt er wel op dat er over een langere periode veel meer geld van de stichting PvdA Aktief Amersfoort is verdwenen.

Hinloopen, partijvoorzitter Marjet van Baggum en wethouder Rob van Muilekom zitten in het bestuur van de stichting. Zij zijn volgens Hinloopen niet van plan af te treden terwijl de onderzoeken naar wat er is gebeurd nog lopen. „Ik hoop wel dat er snel duidelijkheid is, want de tijd werkt in ons nadeel”, aldus Hinloopen dinsdag.

Dinsdagavond begint de gemeenteraadsvergadering in Amersfoort met een herdenking van Ramon Smits Alvarez. Daarna worden alleen eenvoudige stukken afgehandeld, want de raad vindt het „nu niet de tijd” voor ingewikkelde politieke kwesties. Vrijdagavond is er een door de gemeente georganiseerde openbare herdenking van de PvdA'er in de Sint-Joriskerk in de Utrechtse plaats.