Nieuws/Binnenland
1041372
Binnenland

Hollandse tulp uit Vietnam

Bernhard Schenke ging in de jaren negentig naar Vietnam om daar bloemen te kweken voor de Japanse markt. „Maar de Vietnamezen bleken zo enthousiast over onze teelt, dat we de eerste twee jaar helemaal niet hoefden te exporteren.”

In de bergen nabij Dalat liggen tientallen hectaren grond bedekt met kassen. Door de hoge ligging en het milde klimaat wordt deze plaats ’de stad van de eeuwige lente’ genoemd. Hier worden het hele jaar door Hollandse chrysanten, anjers, rozen, lelies en zelfs tulpen gekweekt.

„Ik kweekte met een vriend in Indonesië, maar zocht naar een betere locatie voor onze snijbloemen. Door het klimaat daar bleek de kwaliteit namelijk niet goed genoeg voor export en konden we ze alleen op de binnenlandse markt kwijt”, zegt de 55-jarige bloementeler, mede-eigenaar van Dalat Hasfarm.

Ze onderzochten verschillende landen in Azië. „Ons oog viel op Dalat. De arbeidskosten in Vietnam, die inmiddels flink zijn gestegen, speelden daarbij een rol. Maar vooral ook de kwaliteit van het personeel. In dit gebied wordt van oudsher veel groente en fruit geteeld, waardoor de Vietnamezen over goede vaardigheden beschikken.”

 

Lees het complete verhaal vandaag op de pagina Mijn Bedrijf in De Telegraaf.