Nieuws/Binnenland
1041378
Binnenland

D66-senator prijst begrotingsakkoord

D66-senator Roger van Boxtel is positief over het begrotingsakkoord dat het kabinet in de Tweede Kamer heeft gesloten met zijn partij, ChristenUnie en SGP. Formeel is de senaatsfractie van D66 er niet aan gebonden, maar Van Boxtel vindt het „een goed akkoord” en staat er „welwillend” tegenover.

Van Boxtel, fractieleider van D66, zei dat dinsdag bij de algemene politieke beschouwingen in de Eerste Kamer. Hij voegde eraan toe dat de D66-senatoren kritisch zullen blijven kijken naar de kwaliteit en uitvoerbaarheid van wetten.

Volgens Van Boxtel was de kans groot geweest dat het kabinet de kerst niet had gehaald als het akkoord niet was gesloten. De coalitie van VVD en PvdA heeft in de Senaat geen meerderheid. Volgens de D66-senator heeft de politiek als taak perspectief te bieden en helpt het niet als politieke partijen elkaar „voor rotte vis uitmaken en de hakken in het zand zetten”.

Van Boxtel benadrukte dat het begrotingsakkoord geen betrekking heeft op het wetsvoorstel om de pensioenopbouw te verlagen. Het kabinet zag zich enkele weken terug genoodzaakt dit plan terug te nemen omdat er in de Senaat onvoldoende steun voor bleek. Het is nog niet duidelijk hoe het nu verder gaat met het pensioenplan.