Nieuws/Binnenland
1041411
Binnenland

Slaap als een DDR- soldaat

Verborgen in de bossen van Thüringen ligt een bunker uit de Koude Oorlog waar gasten een onvergetelijke, spartaanse ervaring kunnen opdoen: breng een nacht door als een soldaat in het voormalige Volksleger van het communistische Oost-Duitsland.

Vergeet dus de mini-bars, spa's en een warm welkom bij de receptie. Gasten krijgen bij aankomst legerbroeken, jassen, riemen, baretten en een gasmasker overhandigd, terwijl een man in een uniform orders geeft om met je bagage onder de dennebomen door naar je bunker te marcheren. 

Het Waldhotel Rennsteighöhe, dat 16 uur per dag 'reality experience'-pakketten aanbiedt, zegt dat het de gasten precies geeft wat ze willen.

 

 

,,De vraag is groot. Het is niet de bedoeling het te serieus te nemen, maar mensen komen hier om geschiedenis te beleven en dat is wat ze krijgen", zegt hotelmedewerken Manuel Ebert.

Toeristische soldaten

Na het opmaken van je eigen stapelbed, gaan vrouwen aardappelen schillen voor het avondeten terwijl mannen de wacht houden of helpen met de barbecue van pittige lokale worstjes. De toeristische soldaten mogen 's avonds van een traktatie genieten in de vorm van bier, wodka en Oost-Duitse mousserende wijn genaamd Rotkaeppchen.

Gasten zijn van alle leeftijden - van 18 to 75 jaar oud. Vaak hebben ze de overnachting als een 'cadeautje' gekregen van familie of vrienden. De overnachting wordt vaak gezien als leerzaam, maar ook als lolletje.

De bunker is in 1970 gebouwd en werd destijds gerund door de Statsi.