Nieuws/Binnenland
1041431
Binnenland

'Opheldering Schippers over euthanasie'

De ChristenUnie en de SGP in de Tweede Kamer zijn ongerust door een opmerking over euthanasie van minister Edith Schippers van Volksgezondheid. De partijen willen opheldering over haar mededeling op Radio1 dat er naar het oprekken van de regels moet worden gekeken.

„Je kunt je afvragen of de euthanasieregels die we hebben voldoende duurzaam en toekomstbestendig zijn. De maatschappij wil meer dan de regels toestaan, dan moet je je afvragen of die regels ruimer gesteld moeten worden”, aldus de bewindsvrouw.

Carla Dik-Faber van de ChristenUnie: „Haar uitspraken gaan een stap verder dan de huidige euthanasiewet door te stellen dat de regels opgerekt kunnen worden omdat volgens haar de maatschappij anders over hulp bij zelfdoding is gaan denken. Juist bij vraagstukken van leven en dood is grote zorgvuldigheid vereist, het oprekken van de huidige wetgeving past daar niet bij. De wet, wat je er ook van vindt, is helder dat hulp bij zelfdoding strafbaar is omdat het tegen het leven zelf ingaat en bovendien onomkeerbaar is. Een rechterlijke uitspraak blijft nodig om de motieven en de handelswijze te blijven toetsen. Om dat vast te stellen is geen commissie van wijzen nodig.”

De SGP wil ook opheldering. Fractievoorzitter Kees van der Staaij zal de minister er tijdens de begrotingsbehandeling Volksgezondheid 'hartige vragen' over stellen. De SGP is bang dat 'allerlei nadenkcommissies' er bij voorbaat toe leiden dat de teugels al gevierd worden en de bestaande wet al 'tussen haken' komt te staan. „Nadenken mag geen vrijbrief zijn voor illegale praktijken”, aldus Van der Staaij.