Nieuws/Binnenland
1041433
Binnenland

Drenthe deels nog zonder water door storm

Delen van Drenthe zitten dinsdag nog steeds zonder water als gevolg van de storm die maandag over het land trok. De waterleidingmaatschappij Drenthe (WMD) meldt dat er „nog veel serieuze lekkages” zijn, waardoor duizenden huishoudens zonder water zitten. Op enkele tientallen plekken, verspreid over de hele provincie, heeft de WMD waterlocaties ingericht. Daar kunnen mensen gratis water in 5-literflessen afhalen.

In veel gevallen zijn de lekkages veroorzaakt door omgewaaide bomen die de ondergrondse waterleidingen kapot hebben getrokken. Dat is vooral in Noord- en Zuidwest-Drenthe gebeurd.

Zo gingen bij het dorpje Een, bij Norg, zes bomen tegen de vlakte waardoor zes lekkages ontstonden, aldus een woordvoerster van de WMD. „Er zijn nu overal ploegen bezig om de leidingen te repareren.” Soms kunnen die niets uitrichten, omdat ze moeten wachten totdat de brandweer de omgewaaide bomen heeft verwijderd.

Dat de provincie relatief zwaar is getroffen, komt volgens de WMD omdat het grootste deel van het waterleidingnet in Drenthe in de jaren '50 is aangelegd. „Vaak langs weggetjes waar later bomen zijn geplant. Die hoeven bij zo'n storm niet eens om te waaien om lekkage te veroorzaken; dat gebeurt ook als de boom en dus de wortels bewegen door de harde wind.”

Maandag kwamen in totaal 70 storingsmeldingen bij de WMD binnen. „Zo veel hebben we nog nooit meegemaakt.” Ook dinsdag nog meldden mensen zich dat ze geen water hebben.